Jobcentre Plus - locuri de muncă UK


Direcţie a Departamentului pentru Muncă şi Pensii din Marea Britanie care are scopul de a oferi servicii de consiliere persoanelor care îşi caută de lucru şi au nevoie de ajutor financiar pe perioada în care nu lucrează.

Servicii oferite de Jobcentre Plus:

 • aplicaţii pentru National Insurance Number;
 • găsirea unui loc de muncă - Universal Jobsearch;
 • aplicarea pentru ajutor financiar pentru persoanele care îşi caută un loc de muncă (Jobseeker's Allowance)

Contact:

Direcţie a Departamentului pentru Muncă şi Pensii din Marea Britanie care are scopul de a oferi servicii de consiliere persoanelor care îşi caută de lucru şi au nevoie de ajutor financiar pe perioada în care nu lucrează.Servicii oferite de Jobcentre ...
Citeste Articol.. →

Echivalarea studiilor - NARIC


Adresa: ECCTIS, Oriel House, Oriel Road, Cheltenham, GL50 1XP

ACTIVITATE: UK NARIC este Agenția Națională împuternicită de guvernul Marii Britanii să ofere informații și sfaturi referitoare la calificările academice și profesionale obținute în diverse instituții de învățământ cu activitate în afara Marii Britanii, fiind singura sursă oficială din domeniu.

NARIC echivalează calificările internaționale cu cele obținute în Marea Britanie și emite o scrisoare de comparabilitate care precizează nivelul calificării individuale în cadrul sistemului de învățământ britanic. Procesul de echivalare durează maxim 15 zile (excluzând traducerea legalizată a documentelor originale).

 • TEL: 087 1330 7033
 • ORAR: Luni – vineri: 09.00 - 17.00
 • WEB: 
Adresa: ECCTIS, Oriel House, Oriel Road, Cheltenham, GL50 1XPACTIVITATE: UK NARIC este Agenția Națională împuternicită de guvernul Marii Britanii să ofere informații și sfaturi referitoare la calificările academice și profesionale obținute în diverse...
Citeste Articol.. →

National Insurance (NI)


Contribuţia pentru Naţional Insurance (NI) este necesară pentru a putea beneficia, în viitor, de diverse ajutoare sociale, printre care şi pensia de stat. Cuantumul contribuţiei la sistemul de asigurări sociale este determinat de nivelul salarizării sau al câştigurilor rezultate din muncă. Persoanele care doresc, pot contribui la sistemul de asigurări sociale din Marea Britanie chiar dacă nu lucrează, dacă nu au plătit suficient pentru a se califica la obţinerea pensiei de stat sau dacă trăiesc în străinătate şi vor să-și păstreze dreptul de a primi pensie în UK.

National Insurance Number (NINO) este un număr de cont unic pentru întreg sistemul de asigurări din Marea Britanie. Este folosit atât la plata contribuţiilor cât şi la obţinerea beneficiilor. În cazul în care nu aveţi NINO, puteţi aplica pentru unul.

În cazul angajaţilor, contribuţiile pentru NI sunt plătite de către angajator: 12% pentru câştigurile între £149 şi £797 pe săptămână şi 2% din câştigurile peste £797 pe săptămână. Pentru Self Employed, contribuţiile sunt: £2.70 pe săptămână indiferent de câştiguri, apoi 9% din profitul taxabil între £7,750 şi £41,450 anual şi 2% dinprofiturile ce depăşesc această sumă.

Pentru a obţine NINO trebuie să sunaţi la JobCentre Plus. JobCentre Plus vă va trimite un formular de aplicare. În unele ocazii, este posibil să vă ceară să veniţi pentru un interviu faţă în faţă, pentru a vi se putea verifica identitatea. La interviu veţi fi întrebat despre situaţia dumneavoastră socială şi despre motivul pentru care aveţi nevoie de NINO.

Documentele prin care vi se poate verifica identitatea sunt următoarele:

 • carte de identitate / paşaport
 • permis de şedere
 • certificat de naştere / adopţie
 • certificat de căsătorie

Dacă aveţi vârsta sub 16 ani, ar trebui să obţineţi în mod automat un număr de asigurare naţională, chiar înainte de a împlini 16 ani.

 • ORAR: Luni - vineri: 08:30 - 17:00
 • TEL: 030 0200 3502
 • WEB: 
Contribuţia pentru Naţional Insurance (NI) este necesară pentru a putea beneficia, în viitor, de diverse ajutoare sociale, printre care şi pensia de stat. Cuantumul contribuţiei la sistemul de asigurări sociale este determinat de nivelul salarizării ...
Citeste Articol.. →

Drept de muncă in UK
Începând cu 1 ianuarie 2014 cetăţenii români pot lucra liber în Marea Britanie fără a avea nevoie de o autorizaţie din partea Home Office.

Românii sunt liberi să locuiască în Marea Britanie dacă lucrează, dacă sunt studenţi, self-employed, dacă se întreţin singuri şi mai mult, pot locui în UK nelimitat pe perioada căutării unui loc de muncă (atâta vreme cât pot dovedi că au şanse reale de a se angaja şi chiar îşi caută un loc de muncă).

Studenţi, Self Employed, Self Sufficient

Românii pot în continuare să aleagă să îşi exercite drepturile de a fi studenţi, Self Employed (persoane fizice autorizate) sau Self Sufficient (să se întreţină singuri) la fel ca înainte de 1 ianuarie 2014.

Singura diferenţă este că studenţii români nu vor mai avea nevoie să aplice pentru “registration certificate” (Yellow Card) pentru a putea lucra part-time sau pe perioada vacanţelor.

Acte Și Documente

De la 1 ianuarie 2014, românii care locuiesc în Marea Britanie pot aplica pentru un “registration certificate” (Blue Card) care să le confirme dreptul la rezidenţă. Totuşi, acest document nu este obligatoriu.

Membrii de familie non-UE (în general soţii şi copiii sub 21 de ani) ai românilor care locuiesc în Marea Britanie pot aplica pentru un “residence card” care să le confirme dreptul de rezidenţă, dar nici acesta nu este obligatoriu.

Registration Certificate

Românii care doresc să obţină un Certificat de Înregistrare (Blue Card) o pot face, începând cu 1 ianuarie 2014, folosind formularul EEA1.

Membrii de familie non-UE ai românilor pot aplica folosind formualarul EEA2.

Aplicaţiile în curs de procesare

Tot de la 1 ianuarie, Home Office nu mai procesează anumite certificate a căror utilitate a dispărut odată cu ridicarea restricţiilor. Astfel, vor fi returnate documentele tuturor celor care au aplicat folosind următoarele formulare: BR2, BR3, BR4, BR6.

Aplicaţiile BR5 vor fi procesate în continuare.

Aplicaţiile BR1 vor fi procesate normal, românii care au aplicat şi sunt acceptaţi vor primi “Blue Registration Certificate” la fel ca orice alt cetăţean UE.

Jobseeker Allowance

Pentru a beneficia de “Jobseeker Allowance” - un ajutor financiar acordat celor care îşi caută un loc de muncă, românii trebuie să poată dovedi că locuiesc în UK de cel puţin 3 luni şi să treacă un test numit “Habitual Residence Test”. Acest ajutor financiar poate fi accesat pentru o perioadă de maxim 6 luni, cu excepţia cazurilor în care beneficiarul poate dovedi că are posibilitatea reală de a se angaja.

Începând cu 1 ianuarie 2014 cetăţenii români pot lucra liber în Marea Britanie fără a avea nevoie de o autorizaţie din partea Home Office.Românii sunt liberi să locuiască în Marea Britanie dacă lucrează, dacă sunt studenţi, self-employed, dacă se înt...
Citeste Articol.. →

Child Benefit - Alocatie Copil in UK


Child Benefit Office, Washington, Newcastle upon Tyne, NE88 1ZD

Primiţi Child Benefit (Alocaţie pentru Copil) dacă aveţi în grijă un copil cu vârsta sub 16 ani (sau sub 20 de ani dacă este înscris într-o formă de învăţământ acceptată de Guvernul Britanic).

Doar o singură persoană poate primi Child Benefit pentru un anumit copil.
Până în aprilie 2014, sumele primite sunt:

 • £20.30 pe săptămâna pentru primul copil
 • £13.40 pe săptămâna pentru fiecare copil în plus
 • £15.90 pe săptămâna în plus faţă de sumele de mai sus în cazul în care aveţi în grijă un copil ai cărui părinţi au decedat

Persoanele care câştigă mai mult de £50,000 pe an vor plăti o taxă pentru a putea primi Child Benefit. Pentru a afla dacă vă afectează această măsură, accesaţi calculatorul pentru această taxă aici: www.gov.uk/child-benefit-tax-calculator

Românii care locuiesc în Marea Britanie vor beneficia de Child Benefit dacă îndeplinesc una din următoarele condiţii:

 • lucrează sau sunt Self-Employed în Marea Britanie;
 • locuiesc în Marea Britanie şi sunt în căutarea unui loc de muncă (HMRC va avea nevoie de dovezi că persoana îşi caută un loc de muncă și, mai mult, că are și șanse reale de a-şi găsi unul);
 • sunt studenţi şi deţin o asigurare medicală privată;
 • se pot întreţine singuri peste nivelul la care să ceară ajutoare sociale şi deţin asigurare privată de sănătate.

Aplicaţia pentru Child Benefit se face folosind formularul CH2 care va trebui trimis prin poştă, împreună cu certificatul original de naştere (sau adopţie).

 • WEB: 
Child Benefit Office, Washington, Newcastle upon Tyne, NE88 1ZDPrimiţi Child Benefit (Alocaţie pentru Copil) dacă aveţi în grijă un copil cu vârsta sub 16 ani (sau sub 20 de ani dacă este înscris într-o formă de învăţământ acceptată de Guvernul Brita...
Citeste Articol.. →

Vârsta de pensionare in UKVârsta standard de pensionare în Marea Britanie a fost desfiinţată, astfel că oamenii pot lucra până la ce vârstă doresc. Vârsta de pensionare devine aşadar vârsta aleasă de angajat, iar cele mai multe companii nu impun o vârstă anume.

Dacă o persoană alege să lucreze până la o vârstă înaintată, aceasta nu poate fi discriminată, prin lege.

Unii angajatori pot totuşi să impună vârste limită pentru angajaţi, dar numai în cazul în care pot justifica acest fapt. Este responsabilitatea angajatului să discute despre pensionare cu angajatorul, iar una din opţiuni este ca procesul să se facă treptat, astfel încât angajatul va lucra o perioadă „part-time”.

Disputele dintre angajaţi şi angajatori cu privire la pensionare se rezolvă apelând la Tribunalul pentru Muncă (Employment Tribunal).

Tehnic, pensionarea este o formă de demisie, atât angajaţii cât şi angajatorii fiind nevoiţi să urmeze procedurile legale pentru acest proces.

Vârsta pentru pensia de stat

Vârsta de pensionare nu este aceeaşi cu vârstă la care veţi primi pensie de la stat. Vârsta pentru pensia de stat depinde de data naşterii şi poate depinde şi de sex. Angajaţii care au împlinit vârsta de la care pot primi pensie pot lucra în continuare dacă doresc.

Vârsta pentru pensia de la stat poate fi aflată de la adresa: 

Vârsta standard de pensionare în Marea Britanie a fost desfiinţată, astfel că oamenii pot lucra până la ce vârstă doresc. Vârsta de pensionare devine aşadar vârsta aleasă de angajat, iar cele mai multe companii nu impun o vârstă anume.Dacă o persoană...
Citeste Articol.. →
×

Adblock Plus active!

You are running an Adblock Plus extension in your browser. You made a kitten cry. We need money to operate the site, and almost all of that comes from our online advertising. If you wish to continue to this website you might consider disabling it.